tomjanca píše:
Ahojte vsem,
jeste bych mel dotaz k planovani toho, co videt na Islandu.
Jedem na tyden, takze nebude extra casu a proto planujeme "klasicky" objizdet ostrov po silnici č. 1 s odbockami na blizke prirodni podivane.
Jeste to nemam nijak moc nactene a promyslene, ale v uvodu se chci zeptat, jak nejbliz se da dostat beznym autem k Landmannalaugaru (Duhovym horam).
Ty me moc zaujaly,ale asi se k nim da jet pouze 4kolkou a za tu se mi nechce datav takova darda penez. Udajne se da dojet i normalnim autem po nejake ceste az 200m ke kempu, odkud je to uz snad "jen" 2hod vyslap na Duhove hory. Takze by se tam nemuselo ani nocovat a stihlo by se to takto "na otocku".
Mate nekdo osobni zkusenost a mohl mi dat aktualni tip.
Diky moc.
Klasická otázka, zkus si to vygooglit, řešili jsme to taky. Nakonec jsme tam jeli busem a neriskovali jsme půjčení obyč. auta. Ale před brodem (kam obyč. autem prý lze dojet) bylo aut celkem dost. Brod je těch cca. 200 m od kempu. Takže asi to jde a i všechny diskuze, které se tímto zabývají, říkají, že to jde. Musí samozřejmě vyjít počasí a musíš dávat pozor, cesta je fakt na houby. Na netu se mluví i o tom, že jsou nějací udavači, kteří hlásí obyč,. uata s půjčoven, co tam stojí. Treky tam jsou úžasné, 2 hod je málo, když už tam budete. Chce to aspoň den či dva, fakt to stojí za to, ostatně jako celý Island, ketrý je úžasný. My jsme zvolili cestování busem (a hlavní důvod byly právě Duhové hory, protože jsme nechtěli půjčovat off road a obyč. autem jsme tam nechtěli, proto bus), což se nakonec ukázalo jako snadnější než bych čekal. Auto je samozřejmě flexibilnější, ale i tím busem to jde. Dostaneš se na všechny turistitcké atrakce. Za týdenní pobyt jsme dali "jen" jih, moc se nám nechtělo být v časovém presu a v Landmannalaugaru jsme strávili dvě noci a trekovali po okolí. Takže shrnuto - běžným autem se tam jezdí a nebudete sami. Určitá rizika tam asi jsou, ale dělá se to.
P.S. Doporučuju výstup na Heklu, pro mě to byl úžasný zážitek.

Stavíá tam bus směr Landmannalaugar, dá se to s přenocováním v pohodě zvládnout a je to fakt parádní zážitek.