Tak jsme zralizovali 19.-25.1.15 výlet na Island za polární září. Swissairem za cca 1550,- Basilej a tam celkem 3 noci v F1 u letiště a pok Easyjetem za podobnou cenu Reykjavik táké 3 noci z toho 1 na letišti také asi za 1550,- zpátečka..přiletělo se za celkem jasného počasí asi na střed Islandu a pak to stočil doleva, takže byl nádherně vidět ledovec, vtoky řek do moře, Heklu, Reykjavik atd..po přistání jsme řešili dopravu, která je za 1900 ISK, což se nám nelíbilo a tak jsme s 10 E v ruce chytli u šraňků z parkoviště Litevce s islandskou kočkou, kteří nás vzali až na vrcholek Perlanu a jeden cíl byl splněn a pak jsme sešli do hostelu Capital Inn a za 14 E přenocovali..večer jsme ještě realizovali procházku k té pískové pláži u místního letiště, ale je tam jen slabý termál a na koupání to není ani náhodou..druhý den byl přesun do hostelu Hlemmur za 16 E, který je o dost lepší než předešlý..pak bylo ťapání po Rejkjaviku a večer koupání v největším geotermálu za 650 ISL, tam je to pěkný, voda až 46 C, což už byl problém do toho vlézt..rozednívalo se po 10hod. dopoledne, tak jsme koupili lístek na městskou za 350,- a dojeli, kam to nejdál šlo směr Keflavík, že zkusíme stopa, protože jsme letěli až další den v 9.50..ani jsme to nečekali a za chvíli chytili maníka se Superbem, který nás hodil na letiště..kámoš zůstal na letiští, ale já jsem šel na pár hodin do Keflaviku, což je teda dost daleko, asi 3 km, ale nelitoval jsem, je to zajímavé městečko s pěknou příbřežní promenádou..pak celkem pohodová noc na letišti/měl jsem spacák a spalo nás tam asi 10/. Co se týče počasí bylo -2 až +3 a hodně proměnlivo od jasno po déšť i poletující sníh..hlavně přes den bylo více méně pěkně, ale 1. dva dny se vždy večer zatáhlo a jenom poslední spací noc na letišti bylo chvílemi jasno se svítícíma hvězdama, ale polární záři jsme za celou dobu bohužel nezahlédli..hodinu před odletem se počasí dost zhoršilo a začal foukat takový boční vítr, že se letadlo docela houpalo a asi 1/2 hod. se čekalo, co bude..pak přece jenom naroloval na start, ale při odlepéní to s náma tak šmejklo do strany, že jsem měl asi po absolvovaných 200 letech pěkný bobky, že nás to srazí vedle dráhy..mám-li to celkově zhodnotit, tak to byl za cca 3100,- z Prahy zajímavý výlet, včetně prohlídky Basileje a okolí Rýna, ale na Reykjavík to bylo až dost, chtělo by to auto a někam do přírody a samozřejmě léto..
|