Hatikva píše:
jife píše:
Třeba někdo nebude souhlasit, ale silnice tam jsou dle mého v lepším stavu než ty v ČR.
To si nějak nevybavuju, spíš mně utkvěly v paměti pálky za mýtné na dálnici Acapulco-Mexico City, které rozhodně neodpovídaly nepříliš dobrému (v té době) stavu silnice a problém typický pro "3. svět" a to že hlavní silnice je možná ok, ale mimo ní není nic nebo je to naprostá katastrofa a pokud hlavní cesta je neprůjezdná , tak alternativa buď není vůbec nebo znamená x desítek km zajížďku.
Dálnice je trošku dražší, ale dnes patří mezi nejlepší v Mexiku a vzhledem k tomu, jakým terénem prochází je cena za mýto odpovídající... Objízdná trasa ale v tomto případě existuje a je také ve velmi dobrém stavu. Jen cesta ze Ciudad de México do Aca trvá cca 10 hodin...
Úroveň silnic i dálnic se v poslední době v Mexiku velmi zvedla, nevím zda za to mohl program Ruta 2010, ale rozhodně všechny takto označené cesty (ty které spojuje nezávislost Mexika, popřípadě lidé, kteří pro ní bojovali) jsou ve velmi dobrém stavu a nebo se právě opravují.
Hatikva píše:
jife píše:
a prakticky jsme neviděli žádnou bouračku.
Ale určitě jste viděli ty desítky až stovky malých dřevěných křížků, které jsou podél silnic.
Žil jsem v Mexiku poměrně dlouho a také jsem moc bouraček neviděl. Když už nějakou, tak to byl většinou smrťák. Lidi v Mexiku jezdí jak šílenci, ale mají asi štěstí

Hatikva píše:
jife píše:
Jinak z mého pohledu bylo cestování autem po Mexiku celkem bezproblémové.
Mně cestování autem rozhodně nenadchlo. Retardéry jsou ubíjející. Nemožnost cestovat autem za tmy značně komplikující itinerář. Oblíbená forma protestu místních v podobě navalení klád přes silnici/dálnici což jsme za tři týdny viděli čtyřikrát a nutnost tyto zátarasy často složitě objíždět otravná. Policie kapitola sama pro sebe.
Jde o zvyk... i ve tmě se dá celkem dobře cestovat, mockrát jsem se vracel ze severu do D.F. v noci a všechno OK. Samozřejmě jsou silnice, kde bych se bál jet (např. San Cristobal las Casas - Palenque), ale spíše kvůli tomu, že nevím co by mohlo koho ze Zapatistů napadnout... Obecně bych ale možnost cestování v noci, či alespoň po tmě nevylučoval ...
Moje osobní zkušenost s policií v centru Ciudad de México byla asi taková:
Zastavili jsme na červené na ulici Eje Central Lázaro Cárdenas asi dva bloky před Palacio de Bellas Artes a krom mě a mojí přítelkyně, jsme vezli 2 kamarády a 3 děti. Policajt si nás chvilku prohlížel, pak přistoupil a řekl ať jedeme do jedné navazující ulice doprava a odstavíme auto. Začala neskutečná diskuze, kde nám vysvětloval počítání do pěti a my jemu, že neděláme nic, co by nedělal kdekdo v Mexiku

Nakonec přišel s nabídkou dát nám radu za 300 Pesos, že v našem typu auta smí jet jen 5 lidí. Nenechali jsme si to líbit a chtěli jsem zavolat jeho nadřízeného a obvinili ho z diskriminace. Nakonec nám naštvaně popřál šťastnou cestu a jelo se v plném počtu dál. Nutno podotknout, že jsme mu jasně zdůraznili hned na začátku, že nejsme Gringos a také že mu nic nedáme. Další z důvodů byla nepochybně znalost španělského jazyka.